Loonbeslag is een maatregel waarbij een deel van het salaris van een werknemer door een deurwaarder wordt opgelegd om openstaande schulden af te lossen. Het komt steeds vaker voor en het kan aanzienlijke gevolgen hebben voor zowel werknemers als werkgevers. In Nederland worden jaarlijks ongeveer 500.000 loonbeslagen opgelegd. Maar hoe ga je hier als werkgever op de juiste manier mee om? Het proces brengt veel administratief werk met zich mee en het is essentieel dat dit zorgvuldig wordt uitgevoerd om conflicten te voorkomen.
Een situatie die vaak voorafgaat aan loonbeslag, is de inhouding van zorgpremie op het loon. Dit gebeurt wanneer een werknemer de zorgpremie zes maanden of langer niet heeft betaald. In zo’n geval meldt de zorgverzekeraar de werknemer aan bij het CAK als wanbetaler, en krijg je als werkgever de opdracht om een verhoogde premie in te houden op het loon. Je ontvang hierover een brief waarin het vastgestelde maandbedrag wordt vermeld dat je op het loon moet inhouden.
Hierbij zijn twee belangrijke punten van belang:
- Geen inhouding met terugwerkende kracht: Je mag de premie niet met terugwerkende kracht inhouden. Zodra je de brief van het CAK ontvangt, moet je direct beginnen met het inhouden van de premie op het salaris van de werknemer.
- Verantwoordelijkheid van de werkgever: Kom je niet tijdig in actie of betaal je te laat? Dan draai je als werkgever zelf op voor de premie en mag je deze niet later alsnog op het salaris inhouden.
Let op dat de betaling aan het CAK geen loonbeslag is, maar een bronheffing die losstaat van de beslagvrije voet. Deze moet dus altijd doorgaan, ongeacht eventuele andere beslagen.
Wil je meer informatie of heb je hulp nodig bij het verwerken van loonbeslag? Wij staan voor je klaar. 0546 760 990