Loonbeslag bij een werknemer. Waar moet je als werkgever op letten?

Loonbeslag is een maatregel waarbij een deel van het salaris van een werknemer door een deurwaarder wordt opgelegd om openstaande schulden af te lossen. Het komt steeds vaker voor en het kan aanzienlijke gevolgen hebben voor zowel werknemers als werkgevers. In Nederland worden jaarlijks ongeveer 500.000 loonbeslagen opgelegd. Maar hoe ga je hier als werkgever op de juiste manier mee om? Het proces brengt veel administratief werk met zich mee en het is essentieel dat dit zorgvuldig wordt uitgevoerd om conflicten te voorkomen.

Een situatie die vaak voorafgaat aan loonbeslag, is de inhouding van zorgpremie op het loon. Dit gebeurt wanneer een werknemer de zorgpremie zes maanden of langer niet heeft betaald. In zo’n geval meldt de zorgverzekeraar de werknemer aan bij het CAK als wanbetaler, en krijg je als werkgever de opdracht om een verhoogde premie in te houden op het loon. Je ontvang hierover een brief waarin het vastgestelde maandbedrag wordt vermeld dat je op het loon moet inhouden.

Hierbij zijn twee belangrijke punten van belang:

  • Geen inhouding met terugwerkende kracht: Je mag de premie niet met terugwerkende kracht inhouden. Zodra je de brief van het CAK ontvangt, moet je direct beginnen met het inhouden van de premie op het salaris van de werknemer.
  • Verantwoordelijkheid van de werkgever: Kom je niet tijdig in actie of betaal je te laat? Dan draai je als werkgever zelf op voor de premie en mag je deze niet later alsnog op het salaris inhouden.

 

Let op dat de betaling aan het CAK geen loonbeslag is, maar een bronheffing die losstaat van de beslagvrije voet. Deze moet dus altijd doorgaan, ongeacht eventuele andere beslagen.

Aandachtspunten waar je als werkgever rekening mee moet houden
Rangorde van preferente beslagleggers
Bij de afhandeling van loonbeslagen is het essentieel om rekening te houden met de volgorde van preferente schuldeisers. Preferente schuldeisers zijn overheidsinstanties die voorrang hebben bij het leggen van beslag op het loon. In Nederland gaat de Belastingdienst altijd voorop, wat betekent dat hun beslag als eerste wordt verwerkt. Daarna volgen eventuele andere preferente schuldeisers, zoals gemeenten of het UWV. Pas wanneer alle vorderingen van deze schuldeisers zijn afgehandeld, komen de niet preverente schuldeisers aan bod. Dit zijn bijvoorbeeld commerciële bedrijven die nog openstaande facturen hebben bij de medewerker. Het is belangrijk om deze rangorde nauwkeurig aan te houden in de salarisadministratie om problemen of conflicten met schuldeisers te voorkomen.
Wat te doen bij meerdere loonbeslagen
Het kan gebeuren dat je als werkgever binnen korte tijd te maken krijgt met meerdere loonbeslagen van verschillende schuldeisers. In zo’n geval is er altijd één partij die als eerste beslag heeft gelegd. Als werkgever ben je verplicht om de betrokken beslagleggers te informeren wie de eerste beslaglegger is. Vervolgens kunnen de andere partijen zich aansluiten bij deze eerste beslaglegger. De eerste beslaglegger is degene die het beslag op het loon uitvoert en zorgt vervolgens voor de verdeling van het bedrag over de overige schuldeisers.
Loonbeslag en het vakantiegeld
Loonbeslag geldt niet alleen voor het reguliere salaris, maar ook voor extra’s zoals bonussen, vakantiegeld en ontslagvergoedingen. Wanneer je in mei bijvoorbeeld het vakantiegeld samen met het salaris uitbetaalt, moet je als werkgever het bedrag aan vakantiegeld meenemen vanaf het moment van de beslaglegging. Vakantiegeld valt daardoor niet altijd volledig onder het loonbeslag. Houd hier dus rekening mee bij de uitbetaling van vakantiegeld om het juiste loonbeslag te berekenen.
De beslagvrije voet is inkomensafhankelijk
De beslagvrije voet is het deel van het salaris dat beschermd is tegen beslaglegging, zodat de werknemer in zijn of haar basisbehoeften kan voorzien. Als werkgever moet je het salaris boven deze beslagvrije voet aan de beslaglegger overmaken. Sinds 1 januari 2021 is de beslagvrije voet afhankelijk van het inkomen van de werknemer, en hoeft de werknemer minder gegevens aan te leveren. Voor verschillende inkomensgroepen gelden specifieke maximumbedragen en berekeningen, waarbij gebruik wordt gemaakt van gegevens uit de Basisregistratie Personen en het UWV.

Wil je meer informatie of heb je hulp nodig bij het verwerken van loonbeslag? Wij staan voor je klaar. 0546 760 990

Meer over:

Delen via:

Meer actualiteit op het gebied van HR

Wil jij als MKB-ondernemer investeren in de groei van je medewerkers én je bedrijf? Dan is dit hét moment. …

Het nieuwe jaar brengt weer een hoop wijzigingen met zich mee. Dit zijn de belangrijkste aanpassingen die je niet …

Een recente uitspraak van de Rechtbank Gelderland onderstreept het belang van gelijke behandeling bij arbeidsrelaties. Een werkgever is veroordeeld …

Alles over HR