Minimumloonstijging januari 2024 minstens 11,12% bij een 40-urige werkweek

Vanaf januari 2024 zal het minimumloon worden berekend op basis van het minimumuurloon in plaats van het minimum maandloon, wat een aanzienlijke stijging van minstens 11,12% betekent voor werknemers die 40 uur per week werken. Dit komt neer op een loonkostenstijging van ongeveer € 4.000,- per werknemer per jaar die nu het minimumloon verdient bij een 40-urige werkweek. De prijsindexatie is nog niet bekend en dus nog niet meegenomen met deze berekeningen, dit betekent dat de definitieve minimumloonstijging nog hoger zal uitvallen.

Tekst gaat verder onder de foto

Verandering berekening minimumloon

De invoering van het minimumuurloon gaat de manier waarop het minimumloon wordt berekend veranderen. Nu wordt het minimumloon per maand vastgesteld en herrekend naar verschillende fulltime werkweken, bijvoorbeeld 36 uur in de ene sector en 40 uur in de andere. Dit leidt tot verschillende uurlonen voor werknemers, zelfs als ze hetzelfde minimumloon per maand verdienen. Vanaf januari 2024 zal het minimumloon worden gebaseerd op het minimumuurloon, waardoor het uurloon voor alle werknemers die het minimumloon verdienen gelijk wordt getrokken.

Minimumloonstijging januari 2024

Dit betekent dat alle werknemers vanaf januari minstens het uurloon van een 36-urige werkweek zullen ontvangen, wat momenteel € 12,79 is. Bij een 38-urige werkweek betekent dit al een stijging van 5,53%, bij een 40-urige werkweek is dit zelfs 11,12%.

In onderstaande figuur hebben we de minimumloonstijging van januari berekend ten opzichte van het minimumloon in juli 2022, dit komt neer op een stijging van 26,13% in 1,5 jaar. Dit is nog los van de gedachte van een eventueel minimum uurloon van 14 of zelfs 16 euro.

Minimumloonstijging Januari 2024 - Persaldi

Kosten nòg hoger voor werkgevers

Voor werkgevers loopt een stijging van het minimumloon natuurlijk ook door in de werkgeverslasten. Denk hierbij aan het volgende:

  • Vakantietoeslag: 8% van het brutoloon (minimaal 8% van brutoloon)
  • Vakantie uren: 7,69% van het brutoloon (bij minimum vakantiedagen)
  • Werknemersverzekeringen: Minimaal 20% van het sociaal plichtig loon
  • Arbodienst en ziekteverzuimverzekering: 10% van het sociaal plichtig loon
  • Eventuele andere verzekeringen of kosten waarvoor de loonsom bepalend is.

 

In onderstaande tabel hebben we bovengenoemde bedragen doorgerekend.

Loonstijging Januari 2024 zonder prijsindicatie - Persaldi

Dit komt neer op ongeveer € 2.000,- loonkostenstijging per werknemer per jaar bij een 38-urige werkweek en ongeveer € 4.000,- loonkostenstijging per werknemer per jaar bij een 40-urige werkweek.

Prijsindexatie

Let op: Deze berekeningen zijn gebaseerd op het minimumloon van juli 2023 en nog niet gebaseerd op het uurloon voor 2024, aangezien dit waarschijnlijk geïndexeerd zal worden per 1 januari. In oktober zal de indexatie bekend worden gemaakt, dit betekent dat het maandloon waarschijnlijk nog hoger zal uitvallen!

De invoering van het minimum uurloon betekent voor het tweede jaar op rij een flinke stijging in de loonkosten van werkgevers. We volgen de ontwikkelingen rondom het minimumloon op de voet, zodra de prijsindexatie voor januari 2024 bekend is, zullen we onze berekingen hierop aanpassen.

Benieuwd wat dit nieuws voor jouw onderneming betekent? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag verder. Ben je al klant bij ons? Dan kunnen we de stijging van de minimumlonen doorreken in uw loonkosten met gebruik van data-analyse tool Gearsoft.

 

*Dit artikel is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, desalniettemin kunnen er geen rechten aan worden ontleend.

Meer over:

Delen via:

Meer actualiteit op het gebied van arbeidsrecht

In september 2023 deed het gerechtshof Amsterdam een uitspraak die grote gevolgen kan hebben als je als werkgever wel …

Het kabinet komt met een nieuw toelatingsstelsel voor uitzendbureaus met betere regels en handhaving. Het wetsvoorstel is op 10 …

Vanaf januari 2024 zal het minimumloon worden berekend op basis van het minimumuurloon in plaats van het minimum maandloon, …