Wettelijk minimumloon 2024

Het minimumloon 2024 wordt berekend op basis van het minimumuurloon in plaats van het minimum maandloon, wat een aanzienlijke stijging van 15,30% betekent voor werknemers die 40 uur per week werken. Dit komt neer op een loonkostenstijging van ongeveer € 5.500,- per werknemer per jaar die nu het minimumloon verdient bij een 40-urige werkweek.

Tekst gaat verder onder de foto

In ons artikel van 27 september hebben we uitgelegd welke gevolgen de invoering van het wettelijk minimumuurloon heeft voor werkgevers. De bedragen in dat artikel waren berekend zonder de prijsindexatie waarmee de minimumlonen gaan stijgen vanaf januari. Inmiddels is de prijsindexatie bekend en hebben we de bedragen herrekend.

Prijsindexatie 3,75%

De prijsindexatie voor het wettelijk minimumloon per 1 januari 2023 is vastgesteld op 3,75%. Dit betekent dat, naast de invoering van het wettelijk minimumuurloon, de minimumlonen met 3,75% gaan stijgen.

Minimumloonstijging januari 2024

De invoering van het minimumuurloon in combinatie met de prijsindexatie van 3,75%, betekent bij een 38-urige werkweek een stijging van 9,49%. Bij een 40-urige werkweek is dit zelfs 15,30%.
In onderstaande figuur hebben we de minimumloonstijging van januari berekend ten opzichte van het minimumloon in juli 2022, dit komt neer op een stijging van 30,87% in 1,5 jaar.
Dit is nog los van de gedachte van een eventueel minimum uurloon van 14 of zelfs 16 euro.

 

Minimumloonstijging januari 2024

Kosten nog hoger voor werkgevers

Voor werkgevers loopt een stijging van het minimumloon natuurlijk ook door in de werkgeverslasten. Denk hierbij aan het volgende:

  • Vakantietoeslag: 8% van het brutoloon (minimaal 8% van brutoloon)
  • Vakantie uren: 7,69% van het brutoloon (bij minimum vakantiedagen)
  • Werknemersverzekeringen: Minimaal 20% van het sociaal plichtig loon
  • Arbodienst en ziekteverzuimverzekering: 10% van het sociaal plichtig loon
  • Eventuele andere verzekeringen of kosten waarvoor de loonsom bepalend is.


In onderstaande tabel hebben we bovengenoemde bedragen doorgerekend.

 

Loonkostenstijging Januari 2024

Dit komt neer op ongeveer € 3.400,- loonkostenstijging per werknemer per jaar bij een 38-urige werkweek en ongeveer € 5.500,- loonkostenstijging per werknemer per jaar bij een 40-urige werkweek.

De invoering van het minimum uurloon in combinatie met de prijsindexatie van 3,75%, betekent voor het tweede jaar op rij een flinke stijging in de loonkosten van werkgevers.

Benieuwd wat dit nieuws voor jouw onderneming betekent? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag verder. Ben je al klant bij ons? Dan kunnen we de stijging van de minimumlonen doorreken in uw loonkosten met gebruik van data-analyse tool Gearsoft.

*Dit artikel is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, desalniettemin kunnen er geen rechten aan worden ontleend.

Meer over:

Delen via:

Meer actualiteit op het gebied van arbeidsrecht

Vanaf 1 januari 2024 mag er op kantoor geen koffie en thee meer worden geschonken in wegwerpbekertjes. Sommige bedrijven …

In een tijd waarin het vinden en behouden van personeel een uitdaging is, speelt het aanbieden van de juiste …

Vanmorgen ontvingen wij de eerste telefoontjes dat er niet gewerkt kan worden in verband met onwerkbaar weer als gevolg …