Lunchen met collega’s – zakelijk of niet?

Maaltijden met een meer dan zakelijk karakter zijn gericht vrijgesteld. Stel, je besteld als werkgever broodjes voor de lunch met collega’s en spreekt over werk maar ook over privézaken. Hoe waardeer je deze lunch? De Belastingdienst stelt zich op het standpunt dat je voor deze lunch het normbedrag van € 3,35 moet hanteren per werknemer. Maaltijden met meer dan 10% zakelijk karakter zijn weliswaar gericht vrijgesteld maar de Belastingdienst is in dit voorbeeld van mening dat collega’s tijdens de lunch niet meer dan 10% over werk praten.

Tekst gaat verder onder de foto

De Belastingdienst geeft ook het volgende aan: Indien je de maaltijd wel als zakelijk wilt bestempelen dan moet je dat aantonen. Dat kan met behulp van een deelnemerslijst. Staan daar voor een deel externe zakelijke relaties op dan heeft de vergadering, en ook de maaltijd, bijna altijd een zakelijk karakter. Is het alleen met jouw werknemers? Dan zijn notulen en/of aantekeningen van belang om het zakelijk karakter aan te tonen zodat je de maaltijd ook als zakelijk kunt bestempelen en dus gericht vrij te stellen.

Kun je het zakelijke karakter niet aantonen? Dan is € 3,35 het normbedrag, ook als het broodje of de maaltijd duurder was. Andersom mag je wel de lagere waarde hanteren indien deze lager is dan € 3,35. Dus eet de werknemer alleen een broodje met beleg wat € 1,00 zou kosten dan mag je deze € 1,00 in aanmerking nemen.

 

Meer informatie?

Neem dan contact op met één van onze adviseurs op 0546-760 990 of per mail via info@persaldi.nl

Meer over:

Delen via:

Meer actualiteit op het gebied van loonbelasting

Hoeveel budget is er nog in jullie vrije ruimte? Het einde van 2023 komt in zicht, wat onder andere …

De hoogte van de onbelaste reiskostenvergoeding is per 1 januari 2024 € 0,23 per kilometer ongeacht de wijze van …

Wanneer jouw werknemer zwanger is, dan dien je voor deze medewerker een WAZO-uitkering bij het UWV aan te vragen.