WKR: vrije ruimte 2024 € 4.320 minder

Hoeveel budget is er nog in jullie vrije ruimte? Het einde van 2023 komt in zicht, wat onder andere betekent dat de deze vraag relevant wordt. Voor het juiste antwoord is een nauwkeurige administratie van de WKR nodig, dit is voor veel ondernemers een lastige opgave. Inmiddels hebben wij hier een handige oplossing voor: het WKR-overzicht van Gearsoft. Deze geeft gerichte informatie over de WKR en zorgt ervoor dat je je vrije ruimte eenvoudig bij kunt houden.

Tekst gaat verder onder de foto

De Werkkostenregeling

De Werkkostenregeling (WKR) is een fiscale regeling in Nederland die werkgevers de mogelijkheid biedt om onbelaste vergoedingen en verstrekkingen aan hun werknemers te geven en heeft als doel de regels rondom vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers te vereenvoudigen. Onbelaste vergoedingen kunnen hierdoor worden ondergebracht in de vrije ruimte, denk hierbij onder andere aan: kerstpakketten, personeelsfeesten, fiets van de zaak, onkostenvergoedingen en netto bonussen.

In 2023 is de vrije ruimte over het fiscale loon tot en met € 400.000 3,0%. Voor 2024 wordt deze tijdelijke verhoging naar 3% weer teruggedraaid. Met ingang van 1 januari 2024 is de vrije ruimte 1,92% over de eerste € 400.000 van de fiscale loonsom. Bij een loonsom over de € 400.000, betekent dit € 4.320 minder budget in de vrije ruimte in 2024 ten opzichte van 2023.

💡 Tip van Persaldi

In 2023 is de vrije ruimte nog 3%. Heb je ruimte over? Deze kun je bijvoorbeeld benutten door je werknemers een onbelaste bonus te geven.

WKR vrije ruimte 2024

Eindheffing

Wanneer de vrije ruimte overschreden wordt, moet over de overschrijding 80% eindheffing afgedragen worden. Dit lijkt veel, maar er kunnen situaties zijn waarin het voordeliger is om de vrije ruimte te overschrijden en 80% eindheffing over dat deel af te dragen dan bedragen te bruteren of bruto te vergoeden.
Deze eventuele eindheffing moet bij de loonaangifte van het 2e tijdvak van het opvolgende kalenderjaar aangegeven en afgedragen worden bij de Belastingdienst. Dit betekent dat eventuele eindheffing over 2024 dus voor 31 maart 2024 aangegeven bij- en afgedragen aan de Belastingdienst moet zijn.

Waarom is WKR-administratie belangrijk?

Wanneer eindheffing niet wordt aangegeven, kan dit vervelende gevolgen hebben. Bij controles kan de Belastingdienst tot 5 jaar terug controleren, navorderen en boetes opleggen. Het is dus essentieel om een overzichtelijke administratie bij te houden om fiscale problemen te voorkomen.
Een effectieve manier om de WKR administratie bij te houden is met behulp van het WKR overzicht van Gearsoft.

Hoe kan het Gearsoft WKR overzicht helpen?

Gearsoft biedt een gebruiksvriendelijke Excel-sheet die speciaal is ontworpen om de administratie van de WKR te vereenvoudigen. Dit zijn enkele manieren waarop deze tool kan helpen:

  1. Overzichtelijke registratie: Het WKR overzicht van Gearsoft biedt een gestructureerd format om alle vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers te registreren. Hierdoor kun je snel en gemakkelijk zien hoeveel ruimte er binnen uw WKR-budget is.
  2. Automatische berekeningen: De Excel-sheet voert automatische berekeningen uit om te bepalen hoeveel ruimte er nog beschikbaar is binnen de WKR.
  3. Koppeling met Loket: Door de koppeling tussen Gearsoft en Loket, haalt Gearsoft onbelaste vergoedingen uit de loonadministratie.
  4. Eenvoudig in gebruik: De Excel-sheet van Gearsoft is zeer gebruiksvriendelijk. Het is intuïtief en vereist geen uitgebreide Excel-vaardigheden om te kunnen gebruiken.

Kosten

Ben je klant bij ons? Voor eenmalig € 99,- kun je gebruiken maken van ons voor ingevulde WKR overzicht uit Gearsoft met gepersonaliseerde gegevens en een uitgebreide toelichting.

Het bijhouden van de werkkostenregeling kan een uitdaging zijn, maar met WKR overzicht van Gearsoft heb je deze altijd scherp. Heb je vragen met betrekking tot de werkkostenregeling? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag verder.

Meer over:

Delen via:

Meer actualiteit op het gebied van loonbelasting

De hoogte van de onbelaste reiskostenvergoeding is per 1 januari 2024 € 0,23 per kilometer ongeacht de wijze van …

Wanneer jouw werknemer zwanger is, dan dien je voor deze medewerker een WAZO-uitkering bij het UWV aan te vragen.

Moet over de uitkering betaald ouderschapverlof ook de 30%-vergoeding worden berekend? De uitkering wordt in deze casus naar de …