Risico’s aan een proefdag van een potentiële werknemer

Vast herkenbaar: een werknemer loopt een proefdag mee om het werk en het bedrijf te ervaren. Maar dit kan leiden tot een versneld vast contract en issues met de proeftijd. Dit lichten wij hieronder nader toe.

Proefdag

Het kan zowel voor een organisatie als een potentiële werknemer erg waardevol zijn om een paar uur of een dag mee te draaien. Op die manier kunnen beide partijen ontdekken of de functie geschikt is voor de kandidaat en of er een goede match is met de organisatie. Maar, het organiseren van zo’n proefdag is niet in alle gevallen zonder gevolgen gebleven. Uit een uitspraak van de Rechtbank te Utrecht is gebleken dat een proefdag kan leiden tot een vast contract.

 

Vast contract

In deze zaak had een kok een dag proefgedraaid en deze dag werd na vraag van de kok ook betaald. Zowel de kok als de werkgever waren enthousiast over de proefdag, dus de kok werd in dienst genomen en kreeg een arbeidsovereenkomst voor zeven maanden. Later werd deze overeenkomst nog eens met drie maanden verlengd. Na een bedrijfsovername werd het contract van de kok opnieuw verlengd. De kok was van mening dat hij inmiddels een vast contract zou moeten krijgen omdat de proefdag moest worden beschouwd als een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd (een 1-dags overeenkomst). Als dit het geval zou zijn, zou de kok al aan de maximumdrempel van drie contracten zitten, waardoor automatisch een contract voor onbepaalde tijd ontstaat. De werkgever was het hier niet mee eens en weigerde de kok een contract voor onbepaalde tijd aan te bieden. Daarom werd de zaak voorgelegd aan de kantonrechter. Uiteindelijk gaf de kantonrechter de kok gelijk, omdat de proefdag voldeed aan de voorwaarden van een arbeidsovereenkomst. Er was sprake van loonbetaling voor verrichte arbeid en de chef gaf instructies aan de kok, wat duidde op een ondergeschikte relatie.

 

Kan een proefdag dan nog wel?

Betekent dit dat werkgevers nooit meer een proefdag kunnen organiseren zonder dat dit direct als een arbeidsovereenkomst wordt beschouwd? Gelukkig niet, maar werkgevers moeten wel uiterst voorzichtig zijn bij het plannen van een proefdag. Een werkgever kan nog steeds een kandidaat een paar uur laten meekijken, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Het is belangrijk dat de kandidaat niet wordt ingezet als volwaardige arbeidskracht en het wordt geadviseerd om geen loon uit te betalen tijdens de proefdag.

 

Proeftijd

Iets soortgelijks kan ook misgaan met het opzeggen tijdens de proeftijd. Als wordt aangenomen dat de arbeidsovereenkomst al start tijdens het proefdraaien, zoals in bovenstaande casus, dan kan het maar zo voorkomen dat er te laat wordt opgezegd. De proeftijd van de medewerker is dan namelijk al eerder afgelopen dan verwacht en daardoor zal opzegging ook eerder moeten. Wanneer dit te laat wordt gedaan, is de opzegging niet rechtsgeldig. Hier kan zelfs een billijke vergoeding tegen over staan, die kan oplopen tot forse bedragen.

 

Ongevallen

Daarbij ben je ook aansprakelijk voor eventuele ongevallen, schade of andere risico’s die de kandidaat loopt tijdens het proefdraaien. Vaak dekken bedrijfsaansprakelijke verzekeringen deze schade niet.

 

Advies

Kortom, is er dus veel om tijdens proefdagen/proeftijden op te letten om onvoorziene kosten en omstandigheden te voorkomen. Onze HR-adviseurs staan klaar om jullie te voorzien van advies met betrekking tot arbeidscontracten en de ketenregeling.

Bekijk wat wij op het gebied van HR voor jou kunnen betekenen

Meer informatie?

Voor meer informatie neem contact op met Mandy Stege of Lineke Seppenwoolde.

Zij zijn te bereiken op 0546-760990 en per mail via info@persaldi.nl

Mandy Stege
Mandy Stege
Lineke Seppenwoolde
Lineke Seppenwoolde

Meer over:

Delen via:

Meer actualiteit op het gebied van HR

Het einde van 2024 nadert – tijd om de vrije ruimte onder de loep te nemen! December staat voor …

Loonbeslag is een maatregel waarbij een deel van het salaris van een werknemer door een deurwaarder wordt opgelegd om …

Verplicht minimumuurloon sinds 2024 Sinds 1 januari 2024 geldt in Nederland een uniform wettelijk minimumuurloon voor alle werknemers. Dit …

Alles over HR