Loon bij ziekenhuisbezoek familie

Stel dat jouw werknemer afwezig is als gevolg van een ernstig ziekte naaste dan hoor je je als werkgever flexibel en begripvol op te stellen. De Rechtbank Rotterdam heeft zich hier in juli 2023 nog over gebogen en een werkgever teruggefloten die direct het loon van de werknemer had gekort.

Tekst gaat verder onder de foto

Casus

Het ging in deze casus om een supermarktmedewerker met een contract voor 32 uur per week. Maar die uren werkte de werknemer niet in verband met ziekenhuisbezoek. De werkgever verrekende gedurende deze periode diverse bedragen met het loon. De werknemer kwam niet aan haar uren omdat haar moeder ernstig ziek was en hiervoor in het ziekenhuis lag.

De werknemer was het niet eens met het korten van salaris en stapte naar de rechter. De rechter verwees naar artikel 628 van het Burgerlijk Wetboek 7. Daarin staat dat de werknemer recht heeft op loon als hij de overeengekomen arbeid niet verricht tenzij de reden voor het niet werken in redelijkheid voor zijn risico komt.

Emotie

De rechter gaf aan dat van een goed werkgever verwacht mag worden dat hij een werknemer enige tijd en ruimte geeft om slecht nieuws over de naaste te verwerken, met behoud van loon. De werkgever (supermarkt) erkende dat een week gepast zou zijn. Dat nam de rechter over.

De werknemer was na de eerste week meerder keren afwezig uit eigen beweging en zonder zich ziek te melden. Deze uren mocht de werkgever wel met uren verrekenen.

Oordeel rechter

De rechter heeft de werkgever veroordeelt om € 1.374,62 bruto aan achterstallig loon, met de wettelijke verhoging en wettelijke rente toe te kennen.

Tip Persaldi

Als goed werkgever is het een arbeidsvoorwaarde vinden wij om ook met de persoonlijke situatie van de werknemer rekening te houden. Overleg vooraf met de werknemer hoe deze de uren ingevuld zou willen zien of verlof op wil nemen en maak daar met elkaar afspraken over. Dit voorkomt zoals bovenstaande casus, dat je elkaar bij de rechter treft.

Meer weten over personeelsadvies en salarisadvies? Neem dan contact met ons op!

Meer over:

Delen via:

Meer actualiteit op het gebied van HR

Een concurrentiebeding verbiedt een werknemer om na zijn dienstverband bij een concurrent te werken of bijvoorbeeld als zelfstandige met …

Werkgevers die investeren in de ontwikkeling van nieuwe talenten op de arbeidsmarkt kunnen profiteren van financiële ondersteuning door middel …

Met de zomer in aantocht, staat het vakantieseizoen voor veel organisaties weer voor de deur. Het is een tijd …

Alles over HR