Vakantiewerk in jouw organisatie: voordelen en regels op een rij

Wanneer spreek je van vakantiewerk, hoe zit het met de HR- en salarisadministratie rondom vakantiewerk en op welke regels moet een werkgever letten? Vakantiemedewerkers bieden een oplossing zijn voor veel werkgevers in de zomerperiode. Niet alleen om gaten in vakantieroosters te kunnen opvullen, maar ook om extra werk gedaan te krijgen. Zo heeft bijvoorbeeld de horeca het in de zomervakantie vaak een stuk drukker, en dan zijn die extra handjes natuurlijk erg welkom. Maar wanneer spreek je van vakantiewerk, hoe zit het met je HR- en salarisadministratie  rondom vakantiewerk en op welke regels moet een werkgever letten?

Tekst gaat verder onder de foto

Verbod op maaltijden bezorgen onder de 16 jaar

Het bestellen van maaltijden bij restaurants of fastfoodketens heeft de laatste jaren sterk aan populariteit gewonnen. Dit bezorgen gebeurt doorgaans door jongeren, vaak als bijbaan. Waar voorheen met name jongeren tussen de 16 en 18 jaar maaltijden bezorgden, is met de komst van de e-bike het aantal bezorgers onder de 16 jaar gegroeid. De Inspectie SZW heeft geconstateerd dat deze jongeren vaak arbeid verrichten op tijden waarop zij volgens de huidige regelgeving geen arbeid mogen verrichten. Ook is gebleken dat het aantal ongelukken met jonge maaltijdbezorgers toeneemt. Het is daarom al per 1 juli 2020 verboden om onder de 16 jaar op zelfstandige en commerciële basis maaltijden te bezorgen met deelname aan het verkeer.

→ Lees meer over hoogte minimumloon per 1 juli 2024

Per leeftijd verschillen

Wat een werknemer mag doen voor werk en voor hoeveel uur is wettelijk geregeld. Vakantiewerk wordt vaak gedaan door jongeren onder de 18 jaar. Vanaf 13 jaar is het al mogelijk om vakantiewerk te doen. Tot en met 17 jaar hebben jongeren daarbij extra rechten zoals meer rust op de werkvloer.  Bekijk hier per leeftijd wat wel/niet mag voor een 13- en 14 jarige en een 15 jarige.

 

Rechten en plichten verder hetzelfde

Verder zijn vakantiemedewerkers hetzelfde als gewone medewerkers, en dien je ze ook op dezelfde manier te behandelen. Zo kunnen ze zich ziekmelden en bouwen ze vakantiedagen- en geld op. Het verschil is natuurlijk dat ze maar tijdelijk in dienst zijn

Meer over:

Delen via:

Meer actualiteit op het gebied van HR

De PVV, VVD, NSC en BBB zijn het eens geworden over een hoofdlijnenakkoord. Wij vinden het interessant wat hierin …

De kosten van overwerk in de WW-premie gaan per 1 januari 2025 omlaag bij grote vaste contracten. De ministerraad …

Het minimumuurloon bedraagt per 1 juli 2024 bruto € 13,68 per uur. Dat is een stijging van 3,09% ten …

Alles over HR