Prinsjesdag 2021 en Belastingplan 2022

Wat kunnen we verwachten?  Dit jaar hebben we te maken met een demissionair kabinet. Ook is er nog geen einde gekomen aan de coronamaatregelen. Het Belastingplan 2022 zal daarom niet veel nieuwe maatregelen bevatten voor volgend jaar en daarnaast maatregelen op coronagebied betreffen. In juni maakte staatssecretaris Vijlbrief van Financiën al een overzicht van te verwachten maatregelen in het pakket Belastingplan 2022 bekend.

Tekst gaat verder onder de foto

Vier maatregelen in het overzicht betreffen de loonheffingen:

  1. Hogere vrije ruimte
  2. Gerichte vrijstelling voor thuiswerkvergoeding
  3. Aandelenoptierechten voor werknemers
  4. WBSO aanvragen eenvoudiger

 

1.    Hogere vrije ruimte WKR

De vrije ruimte in de werkkostenregeling voor de eerste € 400.000 van de loonsom per werkgever is in 2020 en 2021 vanwege corona tijdelijk omhoog gegaan van 1,7 procent naar 3 procent. Gesproken wordt om ook in 2022 een hogere vrije ruimte werkkostenregeling te laten gelden in verband met corona.

2.    Gerichte vrijstelling voor thuiswerkvergoeding

Thuis werken (deels of gedeeltelijk) is nu ‘het nieuwe normaal’ geworden. Een onbelaste thuiswerkvergoeding zou dan kunnen gaan gelden. Een van de voorgenomen maatregelen in het Belastingplan 2022 is de introductie van een gerichte vrijstelling voor het vergoeden van thuiswerkkosten. Hoe deze gerichte vrijstelling eruit gaat zien, is nog nu nog niet bekend. Als de gerichte vrijstelling er komt, betekent dit dat werkgevers een bepaald bedrag belastingvrij aan hun werknemers kunnen vergoeden in verband met thuiswerkkosten, zonder dat dit ten laste gaat van de vrije ruimte onder de werkkostenregeling.

3.    Aandelenoptierechten voor werknemers

Het moet fiscaal aantrekkelijker worden om aandelenoptierechten als loon te verstrekken.

De beoogde regeling:

Een aandelenoptierecht wordt in de heffing betrokken op het moment dat de bij uitoefening verkregen aandelen vervreemd kunnen worden (en dus verhandelbaar zijn). Daarna verlaten de aandelen de loonsfeer en worden deze zolang de werknemer deze bezit in box 3 belast binnen de vermogensrendementsheffing.

4.    WBSO aanvragen eenvoudiger

De intentie is om het aanvragen van de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) te vereenvoudigen en de wetgeving te verduidelijken wat betreft kosten en uitgaven van speur- en ontwikkelingswerk bij een mededeling.

Met ondersteuning van de WBSO werken jaarlijks ruim 20.000 bedrijven aan één of meer innovatieprojecten, waarbij de WBSO hen een tegemoetkoming geeft in de loonkosten en overige kosten en uitgaven voor speur- en ontwikkelingswerk (R&D) door middel van een aftrekpost op de door hen verschuldigde loonheffingen.

Meer over:

Delen via: