Rik Dekkers

Vaste onbelaste reiskostenvergoedingen tot 1 april 2021

Werkgevers kunnen de bestaande vaste reiskostenvergoedingen nog tot 1 april 2021 onbelast vergoeden. Dat heeft het kabinet bekendgemaakt.

Reiskostenvergoeding en thuiswerken

Dit betekent dat tot 1 april 2021 de werkgever de bestaande vaste reiskostenvergoedingen nog onbelast kan vergoeden ook al worden deze reiskosten als gevolg van het thuiswerken niet meer (volledig) gemaakt.

Reiskostenvergoeding is géén recht

Het feit dat het is toegestaan om de reiskostenvergoeding onbelast te blijven uitbetalen, betekent niet dat de werkgever dit ook moet doen. Een aantal werkgevers zetten de vergoeding al aan het begin van de crisis stil. De werknemer maakt geen reiskosten, dus een vergoeding van die kosten hoeft niet. In plaats daarvan stapten veel werkgevers over een declaratiesysteem waarbij alleen daadwerkelijk afgelegde kilometers nog werden vergoed.

Na 1 april 2021?

Werknemers mogen na 1 april 2021 voor thuiswerkdagen geen onbelaste reiskostenvergoeding meer ontvangen. Welk vervoersmiddel de werknemer gebruikt doet er niet toe. De regels voor de vaste reiskostenvergoeding gelden zowel voor de onbelaste 19 cent per kilometer met eigen vervoer als de vergoedingen voor openbaar vervoer. Betaalt de werkgever meer dan de daadwerkelijk afgelegde reiskosten, dan zijn die vergoedingen belast.

Om de vaste reiskostenvergoeding te mogen handhaven moet de werkgever aantonen dat de werknemer 36 weken of 128 dagen per jaar naar een vaste werkplek reist. Als dit niet aantoonbaar is, moet er voortaan gedeclareerd worden per reis en zijn te veel uitgekeerde reiskostenvergoedingen belast.

Tip Persaldi

Breng de werknemers in beeld die een vaste reiskostenvergoeding ontvangen. Indien zij niet aan bovenstaande voorwaarden voldoen dan kun je er voor kiezen om voortaan alleen de gereisde dagen te vergoeden. Dit kan overigens ook voor alle werknemers gaan gelden die een reiskostenvergoeding ontvangen. In mijn salarissoftware van Loket.nl kunnen de reiskosten worden vergoed op basis van gewerkte dagen.

 

Neem bij vragen contact met mij op via rik.dekkers@persaldi.nl of telefonisch op 06-83539511